Poezija je u pogledu
krajolici duše
Blog
ponedjeljak, studeni 22, 2010

Znam da je u krivo vrijeme, ali možda bi se trebalo bar jednom žrtvovtati i potrošiti vrijeme na ove dokumentarce

Tvorci promjene: Ekonomija okusa

ARCHITECTS OF CHANGE
10:10

Ponedjeljak, 22. Studeni 2010

Redatelj: Sylvain Braun

Epizoda: 5
Godine 2050. oko 80 posto svjetskog stanovništva živjet će u gradovima ili oko njih. Što će se dogoditi sa selom? Hoće li ga monopolizirati veliki poljoprivredni konglomerati? Već trpimo štete zbog pregnojene zemlje, zatrovanih podzemnih voda i onečišćenih rijeka te se počinjemo pitati je li standardizirana hrana u supermarketima diljem svijeta doista toliko jeftinija i zdravija od tradicionalnih proizvoda? Tri tvorca promjene dokazuju da postoje iznenađujuće jednostavna rješenja tih problema.
Philippe Renard belgijski je kuhar koji voli dobru hranu spravljenu od dobrih proizvoda. S uspjehom je temeljito promijenio prehranu u kantinama bez povećanja troškova te nastoji reklamirati tradicionalnu hranu jednako koliko globalni igrači reklamiraju svoju industrijsku robu.
Jean Guy Henckel iz Francuske ponovno je uveo male obradive parcele u gradove i predgrađa. Stotinjak takvih pothvata već funkcionira, proizvodeći biološke proizvode, osiguravajući radna mjesta i nudeći potrošačima vrijednu hranu.
Dagmara Bienkowska oživljava ruralno područje u Poljskoj nagovarajući ratare da istupe na lokalna tržišta. Počela je od kuharice... 

krajolici @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare